joi, 18 iunie 2009

Bacteria readusă la viaţă

O bacterie descoperită în gheaţa din Groenlanda, la o adâncime de peste trei kilometri, a fost readusă la viaţă în laborator de cercetătorii americani, după un "somn" de 120.000 de ani.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să le readucă la viaţă printr-un proces foarte lent de încălzire graduală a probelor de gheaţă, timp de 11 luni şi jumătate.

Pe măsură ce aceste celule, denumite Herminiimonas glaciei, s-au trezit la viaţă şi au început să se înmulţească, au apărut mici colonii de bacterii, de culoare purpurie-maronie.

Herminiimonas glaciei aparţine unei familii rare de "ultramicro" bacterii care trăiesc în condiţii extreme. Ele au dimensiuni extrem de mici, chiar şi pentru o bacterie, fiind de 50 de ori mai mici decât bacteria Escherichia coli .

Jennifer Loveland-Curtze de la Pennsylvania State University, coordonatoarea acestor experimente, consideră că aceste microcelule ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii despre modul în care viaţa ar putea supravieţui în condiţii extreme, pe alte planete.

"Studiul acestor bacterii poate să ne releve modul în care celulele supravieţuiesc şi chiar se multiplică în condiţii de mediu extrem de ostile, precum temperaturi sub - 56 grade Celsius, cantităţi scăzute de oxigen şi de nutrimente, presiune mare şi un spaţiu limitat", a explicat cercetătoarea americană.

Cercetătorii au mai precizat că ceste bacterii nu sunt periculoase pentru oameni.

Cianura de potasiu - Preferata profului de chimie

Domnul profesor de chimie mereu ne recomandă să folosim cianură de potasiu dacă avem probleme cu "dragostea de chimie", să nu mai folosim alte otrăvuri care nu sunt eficiente.

Una dintre cele mai frecvent utilizate otrăvuri de astăzi este cianura de potasiu.

Cianura de potasiu se prezintă sub formă de cristale incolore cu miros de migdale amare. Cu acizi slabi eliberează acidul cianhidric. Trebuie ştiut că un singur gram de cianură de potasiu ucide 3 oameni. Doza letală este de 140 mg la om.
Uneori însă se întâmplă sa nu fie eficientă. Aşa s-a întâmplat în cazul otrăvirii cunoscutului Rasputin. Acesta a fost ospătat cu prajituri ce conţineau de o cantitate de 6 ori mai mare decât doza letală. Cu toate acestea, acesta nu a murit. De ce oare?



Foarte simplu:
Acest lucru s-a datorat faptului că în prezenţa mediului glucidic, mai ales în prezenţa glucozei, cianurile hidrolizează şi astfel işi pierd efectul lor toxic. Se formează acidul cianhidric în stare gazoasă.

Cert este că cianura de potasiu nu este chiar atât de eficientă cum se vorbeşte. Aşa că domnul profesor ar trebui să ne recomande altceva...

miercuri, 17 iunie 2009

Google Romanes



Vă vine să credeţi unde a ajuns tehnologia ?! Chiar şi rromi au motorul lor de căutare google. Serios. Nu este doar o glumă. Este realitate. Probabil cel mai "bulănos" ţigan este moderatorul "Gugle Rromales" de îndată ce în loc de "Mă simt norocos" scrie "Am bulan mancaţ'aş" sau în loc de "Căutare" scrie " Muşchii mei vrea":

" "

Sus în stânga în mod obişnuit noi avem :

" Web Imagini Grupuri Bloguri Traducere Director Corespodenţă mai multe» "

Tot ei sunt mai "şmecheri" , având:

" Nunţi Botezuri Miss Piranda Duşmanii mei Banii mei Manele mai multe manele » "

Sunt atât de "culturalizaţi" încat oferă posibilitatea de a folosi "Gugle Rromales" şi în alte limbi cunoscute în şatră : Englezeşte Germaneză

Sa nu mai vorbesc de faptul ca lor nu le trebuie cont deoarece in dreapta sus au permanent ''Guţă"

Dar mai bine intraţi şi vedeţi mai multe pe Gugle

Deşi probabil a fost o caterincă facută la adresa lor, site-ul este foarte tare.

vineri, 12 iunie 2009

Oficial e vacanta !

După ce şcoala părea că nu se mai termină, în sfârşit a sosit şi vacanţa.
Pentru mine acest an şcolar a fost unul bun din punct de vedere al rezultatelor la olimpiadele şi concursurile scolare. Deşi am ratat "la mustaţă" calificarea la Olimpiada Natională de Chimie (materia mea preferată) , totuşi am participat la 3 faze naţionale:

- Olimpiada de Biologie care s-a desfăşurat la Braşov

- Concursul Naţional de Matematică Aplicată "Adolf Haimovici", care s-a desfăşurat la Iaşi , la care am obţinut menţiune.

- Simpozionul Naţional "Chimia prieten sau duşman??", care a avut loc la Bucureşti, unde echipa mea a obţinut menţiune.

De rezultatele de la şcoală nu vreau să vorbesc pentru că nu sunt "pe bună dreptate". Defapt ce se face "pe bună dreptate" la noi în România?

Mi-a plăcut foarte mult în clasa a 10'a. Vreau să mulţumesc domnului profesor de chimie şi domnului profesor de biologie. Câţiva dintre colegii mei au fost extraordinari şi le multumesc pe acestă cale.Dacă nu ar fi fost ei m-aş fi transferat de mult timp la altă clasă.





Vă urez vacanţă plăcută tuturor!!!